Muutaman kyselyn vuoksi ajattelin tehdä ihan oman postauksen koiran kanssa matkustamisesta Viroon sekä elämisestä lahden toisella puolella. Tämä kaikki perustuu omiin kokemuksiini, ja mielipiteethän tunnetusti voivat erota hyvinkin paljon :) Omien kokemuksieni mukaan koiran kanssa Viroon matkustaminen on kyllä melko helppoa, ja sujuu yleensä ilman sen suurempia vaikeuksia.

 

Koiran tuominen Virosta Suomeen ja päinvastoin

 

Koiran tuominen Virosta Suomeen sekä Suomesta Viroon vaatii aina sen että koiralla on passi, se on tunnistusmerkitty (mikrosiru) ja sillä on voimassa olevat rokotukset. Lisäksi Virosta Suomeen tuodessa koiralle on haettava eläinlääkärin leima passiin ( max. 5 vrk ennen lähtöä) että koira on saanut ekinokokkoosi lääkityksen. Lääkkeen voi ostaa itse ja antaa sen vain eläinlääkärin nähden koiralle tai sen voi ostaa eläinlääkäriltä. Muistaakseni 10 tabletin paketti kyseisiä lääkkeitä (Cestal Plus) maksaa n. 12 euroa (1 tablettia/10 kg). Eläinlääkärin leima passiin maksaa ainakin koulun klinikalla n. 8 euroa, eli ihan halpaa lystiä se ei ole.  Tuontisäädökset kuitenkin muuttuvat koko ajan eli kannattaa tarkistaa Eviran sivulta tuontivaatimukset :)

 

Juna-, taksi- ja bussimatkat

 

Suomen puolella junaan pääsee koiran kanssa 5 euron lisämaksulla (per koira) ja useampiin busseihinkin koira otetaan mikäli matkustajien joukossa ei ole allergista tai muuten vastustusta. Tämä on aina bussikuskin valinta että ottaako koiran kyytiin, enkä itse ole Suomen puolella bussilla kulkenut pidempiä matkoja joten sen tarkemmin en osaa sanoa. Lähibusseissa koiran kanssa on ainakin päässyt ilman lisämaksuja ja ihan mukavasti olen ainakin itse päässyt kulkemaan (esim. satamasta Helsingin rautatieasemalle pääsee n. 3 euron hintaan). Joissakin busseissa saatetaan vaatia koiralle kuonokoppaa ja varsinkin Viron puolella siitä pidetään hyvinkin tarkasti kiinni. Viron puolella muutenkin koiria kohtaan ei suhtauduta niin suvaitsevasti kuin Suomessa, eli kannattaa varautua siihen että esim. kaikki taksikuskit eivät ota koiria kyytiin koska ”niiltä lähtee karvaa” tai koska ”ne ovat vihaisia” tai ”purevat”.. Taksit ovat myös Suomea halvempia ja ainakin itse käytän niitä usein mikäli on kiire Tallinnan puolella bussiasemalta satamaan. Esim. juuri tuo kyseinen bussiasema-satama matka maksaa taksiyhtiöstä riippuen n. 4-6 euroa.

Viron puolella busseihin saattaa joutua varsinkin isommille koirille ostamaan oman lipun, joka on yleensä saman hintainen kuin ihmisen lippukin. Tosin Viron puolella bussiliput ovat huomattavasti Suomea halvempia, ja esim. bussimatka Tallinnasta Tarttoon (n. 200 km) maksaa 5-10 euroa. (Täältä löydät bussiaikataulut ja hinnat Viron puolella)

Viron puolella pääsee myös kulkemaan junalla Tallinnasta Tarttoon, ja erityisesti useamman koiran kanssa se on kyllä todella mukava matkustustapa. Viron puolella tosin junat kulkevat melko harvoin (vain muutaman kerran päivässä) ja omiin aikatauluihini niiden aikataulut eivät yleensä sovi. Junissa myös kulkee vähemmän ihmisiä, eli niiden kanssa voisi olla mukavampi/tilavampi matkustaa mikäli on iso koira tai useampi koira. Junalippu Tartto-Tallinna välillä maksaa 5-10 euroa riippuen missä luokassa matkustaa (eli ei sen kalliimpi kuin bussikaan). Koiralle täytyy ostaa myös lippu, jonka hinta on n. 1/5 osa ihmisen lipun hinnasta (eli n. 0.13-1,28 euroa). (Täältä löydät tietoa koiran kanssa Viron puolella junassa matkustamisesta ja täältä juna aikataulut ja hinnat. )

 Linda Linen terminaalissa Helsingissä

Laivamatkat 

Lahden yli pääsee parillakin eri laivayhtiöllä, itse olen kulkenut tähän mennessä yleensä Tallinkilla. Koiran laivamatka maksaa 13 euroa (häkkipaikka, laivan kenneltilassa) mikäli koiraa ei jätä autoon (joka ei tällöin maksa mitään) tai osta hyttipaikkaa (melko kallis). Joillakin laivoilla olemme myös saaneet olla hiljaisimmilla kansilla eikä ole tarvinnut mennä kenneltilaan. Ainakaan Tallinkilla koirat eivät saa olla muualla kuin kennelissä, mutta Linda linella koirilla on mukaan lupa olla kaikilla paitsi ravintola tiloissa, kaupoissa jne. Linda line on myös hitusen halvempi kuin muut laivayhtiöt ja myös nopein (vain 90 min), mutta liikennöi vain sulien vesien aikaan. Linda linellä on koiran kanssa mukavampi ja halvempi matkustaa, eli suosittelen :) Koiran lippu maksaa saman verran kuin polkupyörän mukaan ottaminen eli 2 euroa. Ja tosiaan koirat saavat olla koko ajan lähellä eikä tarvitse viedä mihinkään kenneltilaan.  Laivamatkat meillä ovat ainakin menneet mukavasti, eikä suurempia ongelmia ole ollut.

Ps. Ilman koiraa Tartoon pääsee myös lentämällä: Flybe lentää Helsingistä Tartoon alle tunnissa edulliseen hintaan :)

 Linda Linen laivassa, tublid pojat nukkuu :)

 (Täytyy tähän vielä huomauttaa että mun koirat on kyl tosi hyviä matkustajia ja yli 13 tunnin matka Kuopiosta Tartoon julkisilla menee poikien osalta nukkuessa :) )

Koiran kanssa eläminen Virossa

Koiran kanssa eläminen ei arkipäivässä eroa paljoakaan Suomesta. Tosin vuokrasopimusta tehdessä kannattaa hyvissä ajoin varmistaa salliiko vuokran antaja lemmikkejä asunnossa. Itse sain hyvin sovittua koiran pidosta kämpässä mutta joittenkin on ollut vaikeaa saada koiraystävällinen vuokra-asunto. Toki yksi vaihtoehto on myös ostaa oma talo/asunto :)

Lisäksi kannattaa pitää mielessä että Virossa pelätään koiria Suomea enemmän, eli sanat ”ei se pure!” eivät paljoa koirapelkoisia mummoja lohduta.. Myös koiran irtipidosta sekä kakkojen keräämisestä on kiistoja joskus, samoin kuin Suomessa. Mutta kun pitää maalaisjärjen mukana ja kerää ne kakat kiltisti eikä pidä koiraa missä sattuu irti niin ongelmia ei pitäisi syntyä :)

Koirakursseja järjestää Tartossa koirakerho Säde (virolainen) sekä oma ainejärjestömme Suolet ry. Näyttelyitä on Tartossa melko harvoin mutta lähi paikkakunnilla on melko usein näyttelyitä ja ne ovat usein melko lyhyenkin matkan päässä. Monet ovat myös käyneet Tartosta Riiassa ja muualla hakemassa Latvian, Liettuan ja Venäjän muotovalion arvoja koirilleen. :) Viron kennelliiton näyttelykalenterin löydät täältä. Agility kokeita Virossa järjestetään myös ja erityisesti koirakerho Säde järjestää melko usein virallisia ja epävirallisia agility kisoja EMÛ:n maneesissa. Toko kisoista Virossa en ole kuullut, mutta varmaan niitäkin jossakin on.

Koiran tarvikkeita normaaleissa ruokakaupoissa on melko vähän, ja tarjonta muutenkin on Suomea suppeampaa. Jos haluaa vähän erikoisempaa tavaraa (kuten noutokapulaa, jälkiliinoja jne.) kannattaa suunnata Lõunakeskuksen kahteen lemmikkieläintarvike kauppaan. Siellä tarjonta on huomattavasti normaaleja ruokakauppoja runsaampi ja toisesta (Zooplanet) löytyy myös jos minkälaista lemmikkiä myytävillä. Siellä on esimerkiksi haisunäätiä, kilpikonnia, nenäkarhuja, kissan pentuja, akvaariokaloja ja rottia. Erikoisruokia myy meidän koulun klinikka sekä jotkin eläintarvike liikkeet.

Eläinlääkäri käynnit Virossa ovat Suomea huomattavasti halvempia, ja mm. Chicon rokotukset sain 10 eurolla (Suomessa helposti 70 euroa..). Ja todistetusti meidän koululta löytyy esim. fysioterapiaa koirille.